Készüljünk: a háborúra hivatkozva a kormány odacsapott egy óriásit a környezetvédelemre

Megosztás

Elég, ha csak az alsózsolcai botrányos akkufeldolgozó idehozatalára, illetve a közmeghallgatáson történt felháborodásokra gondolunk. Orbánék innentől “megoldják” a problémát és vélhetően meg is ágyaztak annak, hogy Zsolcára mégis kerülhessen az ivóvízbázis közepére egy mérgező anyagokkal dolgozó üzem.

Innentől ugyanis nem lehet csak úgy tiltakozni, sőt, már bírságolni sem szabad az olyan üzemeket, amelyek környezetszennyező tevékenységet végeznek, csak mondani kell nekik egy ejnye-bejnyét. Nehéz nem észrevenni az összefüggést a pénteki törvénymódosítás és a miskolci-alsózsolcai heves tiltakozások között.

A Zöld Arnótért Egyesület tette közzé felháborodását a salátatörvénybe bújtatott újabb csapással kapcsolatban. Innentől alighanem jaj nekünk Alsózsolca és minden más borsodi település, ahova Csöbör Katalinék, illetve a Fidesz más képviselői még tárt karokkal várnának akkufeldolgozó és -gyártó üzemeket.

“Megdöbbentő törvénymódosítás került be pénteken a Magyar Közlönybe:
Orbán Viktor az orosz háborúra hivatkozva lehetőséget ad arra, hogy a környezetszennyező vállalkozásoknak ne kelljen bírságot fizetni, illetve a hatóságnak ilyen esetben ne kelljen határozatot hozni, ha környezetszennyezés történik. De ugyan ezek a paragrafusok (amiket ez a rendelet kikerülhetővé tesz) írják elő, hogy milyen esetben kell a tevékenységet felfüggeszteni vagy tiltani.

Azonkívül, hogy elmaradnak az egyébként is kis összegű bírságok, a hatósági határozatok azok, amihez bárki hozzá férhet. Tehát ez még az információhoz jutást is korlátozhatja.

Ráadásul ez még csak a kezdet: jövő héten szavazhat a parlament a köz nélküli közmeghallgatásról… “

Természetesen szigorúan az ukrajnai háború miatt történik ez. Furcsa, hogy a szankciókat, Sorost, Gyurcsányt meg sem említik. Innentől nincs háborgás és nincsenek bírságok sem, ha egy kínai, szlovén, koreai (?) akkugyár szennyezi a környezetet. Mert demokrácia vagyunk.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek